Gyermekkori hanyag tartás


A hanyag tartás a hibás testtartás és a mozgáshiány következtében alakulhat ki.

Magában a gerincoszlopban eleinte nem mutatható ki elváltozás, de hosszú távon a nem egyenletes terhelés hatására károsodnak a csigolyák.  A tartási rendellenességek és a gyenge hátizomzat gerincferdülés (scoliosis) kialakulásához vezethet.Hanyag tartás alatt a gerinc élettani görbületeinek csigolyaszerkezeti eltérés nélküli megváltozását értjük azaz, a tartási deformitás elsősorban a hát-, illetve törzsizomzat gyengeségével függ össze, és az izmok erősödése nem tud lépést tartani a gerinc görbületeinek alakulásával. A hanyag tartás jellemzője, hogy Ternál Módszerrel  és aktív izomerővel, rendszeres tornagyakorlatokkal korrigálható. A rendszeres torna, a sportolás, az egészséges életmód a megelőzés miatt rendkívül fontos. Elhanyagolt esetben végleges alakváltozás, gerincdeformitás jön létre, ami már aktív izommunkával nem korrigálható.

HOGYAN ÉSZLELJÜK GYERMEKÜNKÖN A HANYAG TARTÁS JELEIT?

A gyermek álló helyzetben, behunyt szemmel előre emeli a karját, és fél percig ebben a helyzetben marad. Ha ez idő alatt a végig tudja tartani a testhelyzetet és nem dől ki, az azt jelzi, hogy a hát-, a has- és a nyakizmai kellően fejlettek. Ha a felsőtest hátrabillen, a vállak előreesnek és a medence is előrebillen, az a hanyag tartás jele. Súlyos esetben a gyerek már a kiindulási pozíciót sem tudja felvenni.

A gyerek hajoljon előre, a szülő húzza végig a kezét a gyermek gerincén: észlel, lát-e, tapint-e bármilyen elváltozást? Amikor a gyermek előrehajol vagy amikor álló helyzetben van, kiemelkedik-e jobban a hát síkjából az egyik lapocka, mint a másik? Álló helyzetben a vállak egyformán, egy magasságban állnak-e?

Figyelmeztető jelként vegyük figyelembe, ha a derék, csípő és kar által határolt ív (törzs-kar háromszög) kifejezettebb, nagyobb az egyik oldalon. Vegyük komolyan, ha gyermekünk hátfájásra panaszkodik, vagy hanyag tartást vélünk felfedezni nála. Esetleg életmódja (sokat tanul ülve, sokat tévézik, nem mozog eleget) ad okot az aggodalomra. Természetesen a családban előforduló gerincferdüléses eseteket se hagyjuk figyelmen kívül, s tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy gyermekeinknél ne alakuljon ki gerincferdülés és hanyag tartás sem.

Forrásanyag: http://www.webbeteg.hu