Kineziológiai tapasz


Az Ternák Módszer kiegészítőjeként számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy annak hatását és hatékonyságát tovább fokozzuk.

A kinesio-tape (kineziológiai tapasz) technika egy önállóan és a mozgásszervrendszer problémájának kezelésére kiegészítésként is alkalmazható terápia, mely az adott terület vagy érintett izom támogatását, működésének helyreállítását segíti.

A technika egy speciális tapasszal dolgozik, melynek egyik felülete ragasztóanyaggal van ellátva, a másik oldal pedig speciális szálelrendezésű szövet. A szalag nyújtható, elasztikus, ami nagyon fontos, mert ezáltal képes dinamikusan, aktívan támasztani az adott részt, nem mereven rögzíteni. A technika alapját az adja, hogy a bőrön keresztül a receptorok folyamatos, több napon át tartó állandó ingerlésével a szervezet aktivizáló és öngyógyító folyamatát erősítik. Hatására az agy specifikus ingert kap, a terület pedig gyorsabban regenerálódik a fokozottabb és gyorsabb válaszreakciók folytán.

kineziológiai szalag

Felhelyezés

A Kinesio- Tape kizárólag szakember által tehető fel! Rosszul felhelyezett tapasz az izmok akadályozását, fájdalmas működését, vagy az adott probléma fokozódását okozhatja!

A szalag felhelyezése viszonylagosan tág határok között mozog, ezért is találkozhatunk többféle felhelyezéssel, de vannak bizonyos esetek amikor kifejezetten a tanult, szakszerű felhelyezés hozta a kívánt eredményt. Megfelelően képzett szakember a páciens adott problémáját és a személyre szabott esetet együttesen figyelembe véve hatékony segítséget nyújthat ezzel a fantasztikus technikával!

A felhelyezés előtt a páciens izmát mozgás közben, a mozgáspálya teljes szakaszán vizsgáljuk, majd közép-, vagy enyhén nyújtott helyzetben felhelyezzük a Kinesio- Tapet. A tapasz 3-5 napig általában fennmarad, és addig tesszük fel újra és újra amíg a probléma fennáll. Ez az adott esettől függ, aszerint mely terület és milyen súlyosan érintett.

Alkalmazási lehetőségek

A kinesio tape technikát sikeresen alkalmazzák a következő esetekben:
  • keringési problémából adódó duzzanat,
  • gyengült izom,
  • fájdalomcsökkentés,
  • ízületi mozgásterjedelem növelés,
  • sérült idegek,
  • stabilitás elérése,
  • nyirokkeringési problémáknál.

A technika ezen kívül akut fájdalomra, hegkezelésre, nagyobb fizikai megterhelés esetén megelőző stabilizálásra vagy sportversenyek előtt (ha engedélyezett) a sérülések elkerülésére alkalmazható.

Kineziológiai tapasz Japánból

A kineziológiai tapaszt a 70-es évek derekán a japán származású Kenzo Kase orvos kiropraktőr fejlesztette ki az addig merev ragasztószalagokkal, kötésekkel rögzített izmok, ízületek, végtagok gyógykezelésének forradalmi alternatívájaként. A rigid kötések ugyanis jelentősen akadályozzák a sérült testrész mozgását, lassítva mind a gyógyulás, mind a rehabilitáció időszakát, az egyéb kényelmetlenségekről nem is beszélve.
Az emberi bőrhöz hasonló erősségű, hosszirányban rugalmas, mozgékony pamutszalagok azonban anélkül rögzítik a sérült izmokat, ízületeket, hogy jelentősen korlátoznák azok szabad mozgását, így lényegesen felgyorsulhat az ízületi és izomproblémák gyógyulási ideje.

Összefoglalás

A technika hatékony, célirányos, dinamikus és igen gyorsan érezhető. Megfelelő felhelyezés mellett segíti mind a páciens, mind munkáját és a Ternák Módszer hatékonyságát. Ez, valamint a kinesio- tape technika biztosítja, hogy kíváló eredményekett érjek el betegeim kezelésében!

 

Forrásanyag: http://www.trinfo.hu