Ternák Módszer®


A Ternák Módszer® a gyermekekért!

A módszer sikerét sok elégedett szülő és gyermek bizonyítja. A gyermekek hálájukat sokszor rajzzal köszönik meg.

A Ternák Módszer többféle masszázstechnika speciális továbbfejlesztésének az egyesítésével jött létre. Speciális masszázstechnológiájának és az ehhez társuló lágy mobilizációs nyújtásoknak több tucat gyermek vehette már hasznát. A  módszer jó hangulatban, a gyermekek számára oldott légkörben történik, szülői jelenléttel. Pozitív hatásairól a véleményekben olvashatnak.

 

Kedves Érdeklődők!

2020. Július 1-től, kizárólag 14 éves korig tudok újonnan bejelentkező gyermekeket fogadni.

A túlsúlyra vonatkozó ellenjavallatot, kérem vegyék komolyan. A módszer nem alkalmazható túlsúlyos gyermekre, mivel az álltalam kifejlesztett mobilizációs technikát, nem tudom túlsúly esetén alkalmazni.  

Mi az ideális testsúly?

Általánosságban elmondható, hogy akkor számít valaki túlsúlyosnak, ha testsúlya 10%-kal többet nyom az ideálisnál.

Itt ki lehet számolni, hogy túlsúlya van e a gyermeknek. Bejelentkezés előtt mindenképp ellenőrizzék.

testtömeg index kalkulátor 

 

 

Visszajelzések a módszerben résztvevő gyerekek szüleitől:

A Ternák Módszer pozitív hatást eredményezett. A gyermekek jobb tartásúakká váltak, mozgékonyabbak lettek, a meglévő hát-, nyak-, és derékfájdalmaik csökkentek vagy teljesen elmúltak, meglévő ortopéd segédeszközöktől megváltak pl: (korzett, talpbetét).

 

Az élvonalban, válogatott szinten sportoló gyerekek sporteredményei javultak, teljesítményük fokozódott. Edzés, verseny, mérkőzés közben kevesebb sérülés történt; a sportból adódó húzódások, izomeredetű fájdalmak csökkentek vagy elmúltak.

 

A Ternák Módszer alapja a masszázsba integrált (manuális kézi)  lágy mobilizációk speciális  fogások összessége. 

 

A módszerről röviden:

A speciális masszázs, és ízületmobilizációs technológia 6 és 12 éves kor között a leghatékonyabb.

A serdülőkori növekedési felgyorsulás a leányoknál általánosságban a 10-11, a fiúk esetében 12-13 éves korban következik be. A testmagasság növekedési csúcssebessége (PHV = peak height velocity) a fiúknál általában 7-12, a lányoknál 6-11 cm/év. A testsúly növekedési tempója a maximumát (PWV = peak weight velocity) általában a PHV után éri el.

A Ternák módszer elsősorban sportoló gyermekeket érintő problémákra nyújthat megoldást. Teljesítménynövelés eredményez és a sportból adódó statikai elváltozásokat is kiküszöböli. A Ternák módszer ugyanakkor a hanyagtartás következtében kialakult gerincproblémák megelőzésére is szolgál. Minél előbb ─ 6-12 éves korban ─ kell elkezdeni alkalmazni ezen módszert, mert a gyerekek ebben az életkorban nagyon jól reagálnak a kezelésre. Ezen módszerrel elérhető, hogy a serdülőkori, a szervezet számára megterhelő életszakaszban a gerinc már jobb állapotban legyen, így a pozitív folyamatot fenn lehet tartani a későbbi években is.

A sikert 70% százalékban a megfelelően előkészített masszázs adja. Ennek során a folyamatos enyhe beringatás, a spirál alakú elmozgatás lehetővé teszi a masszázs során keletkezett ízületi nedv arányosabb elosztását az ízületek, csigolyatestek között, ami eredményesebbé teszi az ezt követő mobilizációs technológiát. A speciális izomnyújtás hatására az ízületi nedv fokozottabban termelődik, beszivárog az ízületek közé, ahol természetes fájdalomcsillapítóként és megfelelő kenőanyagként működik.

Az ízületmobilizáció fogásai a gyermekek problémáitól függően eltérőek lehetnek. A váll-öv ízületi mobilizáció, a felső háti szakasz mobilizációja, a lumbális, illetve medence övi mobilizáció igen hatékony, mert a speciális izomnyújtással előkészítve a test vázszerkezete pozitív irányba igazodik, így jobb tartást, jó közérzetet eredményezhet. Ha megfelelő gyógytornával van kombinálva, a visszajelzések alapján kedvező hosszútávú eredményeket lehet elérni a megfelelő tartás érdekében.

Az egyre növekvő szakorvosi visszacsatolás szerint a módszer nagyon hatásos a helyes testtartás hosszútávú fenntartása érdekében, és hozzájárulhat a gerincferdülések megelőzéséhez.

Fontos!  A gyermeknek képesnek kell lenni az önálló együttműködésre a kezelés ideje alatt.
Országok, ahonnan felkeresték  a módszert:

 

Anglia, Németország (Germán),  Austria,  Ausztrália, Olaszország, Amerikai Egyesült Államok, Málta, Norvégia, Dél- Korea, Fidzsi-szigetek, Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Szerbia-montenegró, Oroszország, Ukrajna.

Szülői vélemények

A  jótékony hatásai:

 

 • Jótékony hatással van  a gyermekek tartására,
 • nő a sportoló gyermekek teljesítménye: csökkenti az izomlázat, növeli az izmok teljesítményét, erejét,
 • támogatja a normál ízületi mozgást,
 • növeli az ízületek mozgásterjedelmét,
 • frissíti a vérkeringést, javítja a szív teljesítményét,
 • fokozza a légzésteljesítményt,
 • nyugtatja az idegrendszert.

 

Ellenjavallat:

 • kóros túlsúly,
 • gerinc műtétre kiírt gyermekek,
 • gerinc (scoliosis), műtét határos gyermekek,
 • vérzékenység,
 • láz,
 • fertőző betegségek,
 • kóros túlsúly,
 • nyitott gerinc,
 • epilepszia
 • csonttörés, -repedés,
 • vírusos bőrfertőzések,

 

A Ternák Módszer hozzájárulhat a fizikai és mentális jó közérzethez, pozitív változást eredményezhet.

 

Támogatók:

      

 

 

Üdvözlettel:

A módszer specialístája, Ternák József